Báb-varázs

Varázslat, tanulás, fejlesztés, játék, gyógyír!

Annál is több!

 

Még ma is élénken emlékszem arra, amikor életemben először láttam bábokat. Nem csak úgy, azt a kicsit az óvónéni kezén! Olyan igazit! Színpaddal, ami szokatlan egy gyermek számára, és díszlettel, ami mindegy milyen, elvarázsol.

Nem számítottam rá, de a kedvencem a főgonosz lett: A FARKAS. (Csupa nagybetűvel, mint NEMECSEK.) Egyszerűen zseniális volt! Egy hatalmas, gonosz, mélyen morgó balek. És csörögtek a lábujjai minden egyes lépésnél! Szerinted hogyan settenkedett a kismalacok mögé? Egyenesen odavoltam érte! Már négyévesen is előre borítékoltam a bukását, mégis megijedtem minden egyes alkalommal, amikor morogni kezdett… Nagyon élveztem, hogy félhetek, borzonghatok és  mindezt teljes biztonságban! Egy csoda volt az egész! Báb-varázs!

Amikor tizenhét évesen újra láttam az előadást, ugyanaz játszotta A FARKASt és megint levett a lábamról. Nem tudom, mit élveztem jobban: azt, ahogy a nagy, csörgő-morgó melák szívét-lelkét beleadja, hogy úgy tegyen, mintha ijesztegetne, vagy azt, ahogy a körülöttem lévő apróságok rettegnek és borzonganak, s mindezt teljes biztonságban.  Kamaszként is elvarázsolt!

Gyerekkoromban még ritkaság számba ment az ilyen előadás, de az utóbbi években  fellendült hazánkban a bábjáték. Sokan sokat tettek ezért, mégis a színházon túl, a hétköznapi életben sajnos háttérbe szorult ez a világ. Kár érte, hiszen ez valami nagyon különleges dolog: a szemed láttára születik a csoda! És nem csak élmény: fejleszt, tanít, nevel, gyógyít és határtalan jókedvet is teremt! Jó móka annak is, aki nézi és annak is, aki végzi.

Ismerjétek meg a bábozás előnyeit, melyeket a teljesség igénye nélkül szedtem egy csokorba!

Ámuljatok és bámuljatok, hiszen az Erő Veletek van! Csak eddig nem tudtatok róla…

Egy báb segít a kapcsolatok kialakításában

Egy bábnak könnyen megnyílnak a gyerekek

A gyerekek sokkal könnyebben teremtenek kapcsolatot egy kicsi bábbal, mint egy idegennel. Különösen egy felnőttel. Egy vicces bábbal játszva azonban könnyen feloldódik, s végül nem csak a figurához kapcsolódik, hanem bárkihez, akit játszótársnak vél. Így megkönnyíthetjük gyermekünk számára a kapcsolatteremtést, a barátkozást és a beilleszkedést.

Fejleszti a beszédkészséget

A bábozás során ugyanis a gyerekek tanulják és gyakorolják a színes magyar nyelvet. Jó móka eljátszani a kedvenc verseket és dalokat, amik bevezetik őket az irodalomba és bővíti a szókincsüket.
A mesékkel egy magasabb szintre lépünk. Olyan szavak jelentését adhatjuk át az óvodáskorú gyerekeknek, amiket elmagyarázni nem tudnánk úgy, hogy megértse, de egy figura, például egy róka játékával egy történeten keresztül megértethetjük velük, hogy milyen is a ravasz ember karaktere, mit jelent a ravaszság. S mivel minden báb – az állatfigurák is – embereket jelenítenek meg, a kicsik megismerik a figurák tulajdonságait és a hozzájuk kapcsolódó fogalmakat. Ez a társadalomban való tájékozódásban is segíti őket.

A bábjáték fejleszti a gyermek érzékeit

Mivel a bábozás során a játék a beszéd és mozgás összehangolásából jön létre, így javítja a szem-kéz mozgásának összerendezését, a ritmusérzéket, és a figyelem koncentrációt is. Kész kincsestár!

Gyógyít

A gyerekek még nem tudják elmondani, hogy mi bántja, mi foglalkoztatja őket, viszont ezek a problémák újra és újra megjelennek a játékaikban. Ha bekapcsolódunk ezekbe a játékokba, meg tudjuk válaszolni a kérdéseiket, vagy megoldást tudunk adni a megjelenített problémára. Mivel a játék a gyerekek számára a valósággal egyenrangú cselekvési mód, sokszor egy másként, jól befejezett, szeretettel, puszival, öleléssel, nevetéssel lezárt történettel helyreáll a világ rendje.

A bábozás segít a feszültségek oldásában, a frusztráció csökkentésében és az indulatok levezetésében

Ha egy gyerek bábot kap a kezébe, eszközt kap az önkifejezéshez. Mindezt úgy, hogy a báb mögé bújva, szabadon, következmények nélkül beszélhet és cselekedhet. Bármit is tesz, bármit is mond, azt tulajdonképpen a báb műveli, nem  ő maga, ez pedig felszabadítóan hat a kis művészünkre, aki így ki meri fejezni a véleményét és elmond olyan dolgokat is, amit egyébként nem tenne.

Segít a beszédhibák korrigálásában

Ugyanis a beszédhibák egy része, mint például a dadogás, szorongásból ered, amit a bábjáték felold. S mivel a gyerekek tökéletesen azonosulnak az általuk játszott karakterrel, a beszédhiba a játék során gyakran teljesen eltűnik

Fejleszti a kreativitást és a fantáziát

Hányszor fordult elő Veled is, hogy meg kellett küzdeni a mese végén azzal, hogy „Miért van vége?” és hogy „Miért nem ették meg inkább Piroskáék is a farkast?” De tényleg, csak gondolj bele! Nem úgy lenne igazságos? És ki mondta, hogy nem változhat a történet? Akár estéről estére!

A bábjáték fejleszti az empátiát, segíti az érzelmi nevelést

A mese és a játék világa a varázslat világa! A gyerekek gondolkodásában a valóság és a mágikus mesei elemek nagyon jól megférnek egymás mellett. Bár tudják róluk, hogy a csodák a valóságban nem fordulnak elő, nem zárják ki annak lehetőségét, hogy megtörténjenek. Az élettelen bábok emberek kezétől válnak élővé, ami szintén egy csoda. Ez a csoda köti össze a való világot a varázslattal. Egy ilyen biztonságos világban ismerik meg a jót és rosszat, és bújhatnak mások bőrébe, megtapasztalva olyan helyzeteket, amik velük sosem történnének meg.

Kedvesség megőrző és idegkímélő hatása kiemelkedő a szülőkre nézve

Ha már szakad a cérna, de még épp ura vagy önmagadnak, akkor próbáld ki, mi a különbség aközött, hogy Te kéred, hogy rakják el a törpök a játékhamokat, és aközött, hogy Misi, a mókus kéri. Hidd el, az Erő tényleg Veled van!

A bábozás fejleszti a szülői kreativitást

Mert hát a reggeli nehéz ébredés, a nyűgös öltözés és a sírós bölcsibe, vagy oviba indulás a kávé után sem egyszerű, de ha a sírás miatt a kávéra sem marad idő… Hát az maga a világvége… De egy vigasztaló „jó reggelt” bábjátékhoz, amitől még a nap is kisüt, sokszor elég a zokni, a cipő, egy kesztyű, vagy bármilyen használati tárgy, ami életre kelhet és azonnal elvarázsol.

Csak figyeld a csodát!

Az Erő legyen Veled!

Források: ovonok.hu

Ez is érdekelhet:

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .